18 Ocak 2018 Perşembe

Yeseniz Seversiniz : 5 Kore Yemeği

İnsanların bana "Sen Kore restoranında ne yiyosun da gidiyosun?" demesi üzerine yazmak istediğim bir yazıyla karşınızdayım. Bu yazı için sadece 5 tane, bir Kore restoranına gitseniz, baharatlar ve sebzeler ile sorununuz yok ise rahatlıkla yiyip "Bu da neymiş?" demeyeceğiniz yemek tanıtmak istedim. Gimbap hariç hepsi denenip onaylandı tarafımdan (ve kardeşim tarafından :D). Gimbap'ı da başkasına onaylattım :) 

1. Bulgogi (불고기)



Bildiğimiz et yemeği. Et, soğan ve bazen yeşil biberde konulan yemeğin, kasaptan yada marketten aldığınız pirzola yada benzeri etlerden tek farkı hali hazırda küçük kesilerek pişirilmesi. Yemesi kolay, tadı da değişik değil ve Kore'nin en ünlü yemeklerinden biri, yabancılar tarafından da çok tercih ediliyor.




2. Tteokbokki (떡볶이)




Bu biraz baharatlı bir yemek, daha doğrusu acılı. Kore'de nasıl yapılır bilmiyorum ama Türkiye'de, en azından İstanbul'da, bu yemeği çokta acı yapmıyorlar. Kore'de içine balık keki de konan yemek İstanbul'daki Kore restoranlarında sadece pirinç keki ve salça ile pişiriliyor. Acı seviyorsanız, bu yemeği sevmeyeceğinizi pek sanmıyorum. 


3. Mandu (만두)



Bu da bildiğimiz mantı. Asıl adını bilmemekle beraber benim aile tarafımda "yumruk mantı" adı verilen gerçekten yumruktan az daha küçük olan mantı boyutlarında mandu. Haşlanmışı veya kızarmışı mevcut. Seoul Restoranda yediğimizde içinde kıyma, Kore'ye özgü olduğunu düşündüğüm bir takım baharatlar ve çoğu yemeklerinde kullandıkları yeşil soğan var. Diğer yemekleri gibi bu da tuzsuz, yani hamuru cidden tuzsuz bu yüzden yine yeşil soğanlı soya sosu ile birlikte servis ediliyor. Mantı sevenlere tavsiye edilir :)


4. Bibimbap (비빔밥)


Bir çeşit fazlasıyla sebzeli pilav. Sanıyorum ki Kore'de üzerine kırılan yumurta pişmemiş olabiliyor ama Türkiye'de pişmiş,merak etmeyin :) Üzerinde yumurtayı pilavla karıştırıp yiyorsunuz. İstanbul'daki bazı restoranlarda etli hali de var. Genel olarak sebze seven insanlar için gayet yenilesi. İçinde ıspanak yada benzeri bir yeşil sebze, havuç, kabak, yeşil soğan ve hatırlayamadığım bir kaç sebze daha oluyor. Not olarak, yine pek tuzlu bir yemek olduğunu söylemem. Ama yenilesi olduğunu söyleyebilirim.

5. Gimbap (김밥)


Daha önce yemediğim bir yiyecek sebebi ise içinde sevmediğim sebzeler olması. Aslında gimbap'a bir çeşit Kore usulü sushi desek yanlış olmaz. Sushiden daha büyük sarılan bu yemeğin içinde genelde havuç,salatalık,yumurta (omlet haline ince şeritler olarak kesişmiş) ve sosis konuyor. Bu malzemeler pilavın içine konuyor ve sushi gibi dışı yosun ile sarılıyor. Sushi seviyorsanız yada benim gibi sebzelerle pek probleminiz yoksa yine yenebilecek bir Kore yemeği.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder